Drömmar

Drömma får man alltid göra och det är spännande att hitta fina hus med genomgående inredning. I Jönköping är detta huset till salu för 9,5 miljoner.








Bilder från Hemnet

Arkitektur 3

Under tiden som jag försöker överleva sista veckan i skolan tänkte jag visa  Postens huvudkontor i Stockholm, kallat Arken.



Det var svårt att hitta bilder på huset men för att ni ska få se lite av husets coola arkitektur så kan ni gå in på den här länken o slå upp sidorna 10-16. Då får ni se färgsprakande inredning.
Vasakronan äger fastigheten och Posten hyr.

Vattenfelsbrytare

Kikade lite på Äntligen hemma ikväll och då pratade Martin Timell om en ny uppfinning som heter Vattenfelsbrytare. Den fungerar som en jordfelsbrytare fast för vattenledningarna istället och den främsta uppgiften är att förhindra vattenskador.  Oerhört smart tycker jag! Fast jag tycker att vi borde ha fått lära oss det i skolan eftersom jag precis har läst en kurs om värmepumpar, vatten- och värmesystem. Men vattenfelsbrytare verkar vara en kanonidé!

Tak

Takets utformning säger mycket om huset. Det finns olika typer av tak, allt efter tycke och smak men också konstruktion. De vanligaste typerna av tak är:

Sadeltak




Pulpettak


Valmat tak


Mansardtak


Vilken är din favorit?
Min favorit på gamla hus är helt klart mansardtaket men på nya hus tycker jag att de branta pulpettaken är snyggast.

USA:s nya hemlösa

Finanskrisen har nu fått människor att kastas ut ur sina hem. Det har börjat i USA o än har det inte blivit utbrett i Sverige. Jag hörde dock häromdagen att Kronofogden fått utmäta allt fler hus för att de inte har råd att betala. Det tycker jag är hemskt. Att ha tak över huvudet är det mest grundläggande behov vi människor har och tanken på att inte ha någonstans att bo är hemsk. Då är man väldigt tacksam för sina 24 kvm.

Projektet i USA med tältbyar låter som en god idé för att hjälpa människor. Undra vad man själv kan göra för andra människor som drabbats av finanskrisen? Något borde man kunna göra iaf - för det är trots allt flera vänner och bekanta som blivit av med sina jobb.

Enstegstätade väggar

De senaste åren har det byggts massvis med putsade hus med enstegstätade väggar. Tanken från början var god men har visat sig leda till stora fuktproblem i många hus. I t.ex.  Lund har NCC tvingats bygga om ett helt bostadsområde för att dessa problem uppstått väldigt snabbt.

Nu uppmanar Boverket alla som byggt hus med dessa väggar att undersöka sina hus.



Bild från bostadsområdet i  Lund (publicerad av Sydsvenskan)

Köprusch

"Äntligen Hemma-huset" är ute till försäljning och lockar hundratals spekulanter. Frågan är hur många som är nyfikna och hur många som har potential att köpa huset? Fint är det dock hade man haft lite extra cash hade det inte tagit emot att köpa huset. Intresserad? Inga bud är ännu lagda så skynda att fynda =)









Många fina detaljer.

Byggfel

Häromdagen bloggade jag om huset i Vellinge som hade flera byggfel. Idag har DN en stor artikel om att byggfel blir allt vanligare vid byggandet av småhus. Det förvånar mig inte alls. Under alla de föreläsningarna vi har haft på högskolan talar alla om att byggarna tar genvägar där det går i hopp om att beställarna inte ska upptäcka det. Tyvärr blir det sällan så för det mesta som det slarvas med brukar komma upp förr eller senare. Då kan det bli bra mycket dyrare än det från början var tänkt. Det bästa sättet att skydda sig (som också DN skriver om) är att aldrig betala i förskott.

Här kan du läsa DN artikelserie.

Stadsdelar med miljön i centrum

De senaste åren har det dykt "miljö-stadsdelar" där ett ekologiskt tänk är den röda tråden genom områdena.

Ett exempel i Stockholm är Hammarby Sjöstad där de boende ska producera hälften av den energi de gör åt, återvinna värme ur avloppsvattnet (metoden är dock inte så effektiv).

I Malmö har man i bostadsområdet Augustenborg byggt en "Ekostad" där allt ska vara en del av ett naturligt kretslopp. Där har man bl.a. ett öppet dagvattensystem vilket innebär att det är mycket dammar som förhöjer trivseln i området.


Bild från Hammarby Sjöstad

Drömhus?!

På ryktesvägen fick jag höra talas om ett hus i Skåne som är till salu och har varit det under en tid (har t.om. blivit omskrivet i expressen). Prislappen ligger på närmare 13 miljoner och huset är bara 2 år gammalt. Som den "hus-nörd" man är blev man givetvis förälskad. Fint, fint, fint är mina åsikter men från min ryktes-källa hörde jag att det vara flertalet fel och brister i huset (vilket man inte vill ha för den prislappen). Dessutom liger huset helt ensamt längs en väg och är därmed väldigt vindutsatt och "nyfikna-ögon-utsatt".

Titta och njut!







Lovely - tilläggas bör att det nedsänkta badkaret är på ovanvåningen (!) och kaminen i vardagsrummet är dubbelsidig!

Victoria Park

Tänk dig att bo i en lägenhet i en byggnad där följande saker finns:

Bemannad reception - Lounge - Resturang - Spa - Biograf - Vinkällare - Biograf - Putting-green - Boule-bana - Utomhuspool - Bibliotek - Tennisbana

Låter det som en dröm eller mardröm? Snart blir det verklighet i Sveriges första resort-boende Victoria Park som har börjat byggas i Malmö. Spännande idé men frågan är hur det kommer att fungera när det är lågkonjuktur. Blir intressant att höra hur det blir den dag det öppnas i vart fall. Snart kommer Citytunneln (mellan Malmö C o Köpenhamn) var igång vilket kan innebära att många danskar (som är mer kapitalstarka än svenskarna i lågkonjukturen) slår sig ner här.

I augusti beräknas första etappen vara klar för inflyttning och de resterande 3 etapperna verkar bli klara gradvis.





Bilder från Victoria Park

Just nu studerar vi...

Att studera på högskolan är roligt och lärorikt. Det är så intressant att lära sig nya saker och få med mig sig nyttiga kunskaper. Just nu läser vi en väldigt spännande kurs som handlar om upphandling av en utemiljö-skötsel samt planering av hur man anpassar en lokal för hyresgästers behov. Väldigt lärorikt men också svårt när man inte har någon förkunskap. Vi har kommit en bit på projekten men just nu känns det som en tunnel utan slut. 3 veckor till sommarlov!

Glädjekalkyl?

Med en låg ränta passar många gärna på att köpa hus eller bostadsrätt. Kalkylen som mäklaren ger dig kommer se helt strålande ut och du kommer lämna rummet med ett leende på läpparna. Ibland är det lätt att glömma bort att tänka att man ska ha råd att bo där om fem och tio år också. Hur ser räntan ut då? Då kanske den ligger på 10 % - är kalkylen lika bra då? Kommer leendet på läpparna fortfarande vara kvar?

Att köpa hus eller bostadsrätt är en stor affär och tänk och därför värt att räkna efter en och två och tre gånger! Det är en långsiktig affär (i de flesta fall)!

Arkitekthus 2

Operahuset i Sydney är en vacker och annorlunda byggnad.

Kuriosa:
- De som har sett huset i verkligheten säger att det är jättelitet
- Produktionskostnaden blev 800 % (!) mer än planerat
-Arkitekten är dansk
-Kaklet på seglen kommer från Sverige!





Trygghet - del ett

Visste ni att det som bestämmer hur pass bra en människa trivs i sin bostad är hur trygg hon känner sig?
Trygghet är det det andra steget i Maslows kända behovstrappa och utan trygghet kan vi inte trivas där vi bor. Tänk dig att varje gång du går utanför din bostad så är du rädd för att bli rånad, överfallen eller att du helt enkelt inte känner dig trygg med omgivningen. Därför är det en av fastighetsförvaltarens viktigaste uppgifter att skapa en miljö om, kring och i sin fastighet där människor kan känna sig trygga.


Passiv hus

För några år sedan introducerades begreppet Passivhus som innebär att man i princip inte behöver tillföra huset någon extern värme. Huset ska klara sig med interna värmetillskott (såsom tv, dator, människor) och med god isolering. Numera har begreppet Passivhus blivit patenterat vilket innebär att man inte  får använda det hur som helst vilket innebär att nya begrepp såsom lågenergihus m.m. har uppkommit. Så här funkar det iaf:



Bild från passivhuscentrum där du kan läsa mer.

Attityd-hus

Går du i bygga hus-tankar?

Spana då Eksjöhus nyaste hus



Arkitekturen är fin men jag har inte läst in mig  på hur pass "bra" huset är. Senare i bloggen kommer jag ge tips på vad som är värt att tänka på vid nybygge av hus.

En hållbar utveckling

Miljö är ett ämne som numera ständigt är aktuellt. Häromdagen hade vi en föreläsning om "Ekonomi och en hållbar utveckling". Syftet var att öka förståelsen samt att få oss bli medvetna den dagen vi själva kommer att ta beslut om fastigheter. Föreläsaren drog ett bra exempel: Tänk dig att du får en gratis lunch. Lunchen du äter är gratis för dig men någon får betala. Så är det med miljön. Det vi förstör av miljön får någon annan betala. I det här fallet är det den 3 världen som får betala för västvärlden goda levnadsvanor.

En indie gör ett ekologiskt fotavtryck motsvarande ca 1 hektar under sin livslängd. För en svensk är samma siffra ca 7,2 hektar. Läs mer om ekologiska fotavtryck här.


Bild från WWF

Räntan

Det är mycket snack om ränteläget i Sverige. Ena lägret säger att det är bra att reporäntan är så pass rekordlåg som den är medan andra tycker att det är farligt för den svenska kronan och svenska företag.
Det är i vilket fall som helst en klar fördel med låg ränta om man äger fastigheter vilket gör att mycket pengar sparas.

Tips! Amortera på dina lån och/eller passa på att spara för framtida utgifter. (Fast om du vill att vi ska ta oss ur finanskrisen snabbare - då ska du shoppa.)


Bild från Juddlegum

Arkitekthus 1

Med jämna mellanrum kommer det att komma bilder på byggnader med spännande arkitektur.

Idag börjar vi med Sveriges högsta byggnad och faktiskt en av de mest spännande. En annan gång berättar jag om mitt besök i denna byggnad. Turning torso i Malmö.



Bild från Ljungens Camping

RSS 2.0