Grand Designs

I onsdags kväll upptäckte jag ett nytt tvprogram som är perfekt för den som är intresserad av arkitektur, byggnadsteknik och hus, nämligen Grand Designs. Programmet sänds på kanal 9 kl 21 på onsdagar. I programmet får man följa en familj som bygger upp sitt nya hem, ett fantastiskt arkitektritat hus. Nu har jag bara sett ett halvt avsnitt men oj vad roligt det var. Så jag passade på att söka på youtube och fann givetvis programmet där. Så nu tänkte jag med jämna mellanrum bjuda på klipp från programmet. Vi börjar med det runda huset.

[Av någon konstig anledning funkar det inte att kopiera länken som man bäddar in men klickar ni här kan ni se klippet ändå.]

Hittade en bild på huset iaf..


Jag tycker det är väldigt spännande att det är engelsmännen som gjort detta huset. England som annars känns ganska så konservativa i sitt sätt att bygga bostäder då alla hus ser mer eller mindre likadana ut. Jag bodde i london en period och det var inte speciellt ofta man hajade till för att man såg något fint eller spännande hus.

(nu går det visst bara ha kursivt också så ursäkta att allt är kursivt, tekniken är inte på min sida just nu)

Zlatan goes Barcelona

Zlatan har som bekant flyttat till Barcelona och är nu på jakt efter en ny bostad där. Det som är mest skrämmande i jakten på ny bostad är enligt Zlatan hyrorna. Då måste de vara väldigt höga där...


Bild från sportal.nu

Lyxigt värre i Trosa

Hittade ett riktigt lyxhus i Trosa med fin inredning och arkitektur. 11 500 000 kr vill de ha för huset och då verkar det också ligga nära vattnet. Byggt 2006 och i toppklass.

 










Alla bilder är från Hemnet


Linköpings stadsbibliotek

Linköpings stadsbibliotek påminner till viss del om Malmös, som en annan bloggare tipsade om. Vilket jag faktiskt noterade vid ett besök i staden för några veckor sedan också.



Byggnaden uppfördes efter branden som förstörde det tidigare biblioteket 1996. Så här fint blev det då istället.

Slutbesiktning

Som en avslutning på mitt sommarjobb fick jag vara med slutbesiktningen av ett nytt 6-våningshus på en liten ort i Småland.

Slutbesiktning innebär att följande personer närvarar: Beställaren (den som beställt bygget o därför vanligtvis ägaren o förvaltaren), Entreprenören (den som har uppfört byggnaden), SidoEntreprenörer (entreprenörer som genomfört delprojekt i bygget t.ex. el, ventilation, målning), KvalitetsAnsvarig (är ansvarig för att kvalitetsplanen följs som har upprättats i enlighet med gällande lagstiftning) samt en oberoende Besiktningsman (dvs inte tillgodoser varken E eller B).

Slutbesiktning ska ske när bygget är klart och är redo att överlämnas till Beställaren. Om besiktningsmannen godkänner bygget efter slutbesiktning tar Beställaren över byggnaden direkt även om Entreprenören fått vissa anmärkningar på saker som måste åtgärdas. Besiktningsmannen utgår från Beställarens förfrågningsunderlag vid besiktningen och ser till att Entreprenören gjort i enlighet med det. Entreprenören har sedan en viss tid på sig att åtgärda anmärkningarna. Om felen är för stora överlämnas inte byggnaden till Beställaren förrän fel än åtgärdade.

Byggnaden jag var med o tittade på var välbyggd och de hittade inga större anmärkningar. Det var någon vägg som inte var målat som de ska, matta som inte var indragen under diskbänk, märken i väggen och något fönster som lät konstigt vid öppnandet...

Fint var det i alla fall - eller vad säger ni?


Skyskrapa

Skyskrapor i Sverige är det ont om o nu när Malmö har Turning Torso som landmärke behöver Stockholm en egen skyskrapa. Så om fyra-fem år ska man påbörja byggnationen av Stockholms fyr.

Byggnaden ska bli 187 meter hög och inneha 54 våningar. Mycket viktigt är att den är några meter högre än Malmös Torso =)

Byggnaden ska ha 280 lägenheter, både bostads och hyreslägenheter om jag fattar det hela rätt och kommer ev att ägas av det kommunala bolaget Familjebostäder. Rosenbergs arkitekter är de som har ritat byggnaden..










Alla bilder är från di.se


IKEA-katalog

Idag damp IKEA:s nya katalog ner i brevlådan. Till alla inredningsintresserades stora glädje. Det fanns mycket fina nyheter och man önskar givetvis hade man bodde lite större än sina 24 kvm o att man inte lever på csn. Nu handlar ju egentligen denna blogg inte om inredning men eftersom inredning har mycket att göra med hus o fastigheter får nu denna blogg en liten sidokategori som handlar om just inredning. Förutom fastigheter så är inredning mitt största intresse och därför vore det skoj om det fick iaf lite plats på bloggen...

Mina favoriter från IKEA-katalogen


Inför sammanflytten med min kille vill jag ha en lite arbetsplats med plats för två datorer - då hittade jag detta:


Bestå Burs


Skruvsta snurrstol

Plus lite annat:


Gunilla tyg - att göra tygtavla av...


Nässjö ljushållare

Alla bilder från IKEA

Stadsbiblioteket i Malmö

För ett tag sedan bloggade jag om stadshuset i Göteborg som var tillbyggt. I Malmö har man gjort ett liknande projekt 1997 där arkitekten var danske Henning Larsen. I arkitekturens värld är det kutym (?) att man bygger enligt tidens ålder o i båda fallen är det rätt. Skillnaden i Malmö var att man lyckades med att blanda ny arkitektur med gammal. Se själva!

Vad tycker ni?











Gammalt blir nytt

Tänkte att det var läge för en ny husbild... Tagen med egen kamera till o med så ursäkta bildkvaliteten.


En fastighet på Hisingen i Göteborg.

Jag tycker det är väldigt spännande och fint när man gör om gamla byggnader som förlorat sin funktion till bostäder eller andra lokaler. I det nya så finns den gamla historien kvar o "kan tala genom väggarna". Att man dessutom sparar på resurser i en värld där vi bara slösar gör det mer värt mödan att restaurera gamla byggnader.  
På bilden ovan ser det ut att vara någon typ av kraftverk som man byggt om till bostäder.
På högskolan där jag läser så går vi i en byggnad där man tidigare byggt ubåtar.  Där kan man snacka om att byta användningsområde för byggnader..

Vad tycker ni? Är det värt mödan att göra om gammal byggnad med historia till något nyare?

Besiktning

På mitt sommarjobb har jag varit med på flertalet lägenhetsbesiktningar och efter dessa kan jag konstatera - folk är inte rädda om sina lägenheter! En lägenhet hyr man dvs lånar mot betalning. Om du lånar en sak av din vän - inte lämnar du tillbaka den trasig, skitig o utsliten? Men med en lägenhet går det minsann bra. Det är en sak om man bott i lägenheten i mer än tio år, då kan jag förstå att lägenheten slits men säg att man bott i lägenheten mellan ett o tre år. Ibland undrar man verkligen vad människor gör i sina lägenheter eftersom det ser ut som andra världskriget pågått därinne.

I en lägenhet jag var i hade personen som bodde där låtit sin hund kissa på golvet utan att torka upp det vilket gjorde att det var stora fläckar på parketten som nu inte går bort o där vi nu blev tvungna att lägga plastmatta. (Funkade inte att slipa eller lägga nytt ovanpå)


I en annan hade ett par 6 stycken katter inomhus. Dessa katter hade vässat klorna på tapeter över precis hela lägenheten på alla höjder.


I en annan hade någon klistrat lister på tapeten på flera ställen som lämnar tapeten helt uppriven.


De förstår inte att det kostar pengar o att de själva kommer få betala för detta. Samtliga dessa får en räkning skickad till sig på kostnaden (eller del av kostnaden beroende på ålder) för att vi ska reparera detta. Nästa hyresgäst vill ju ha en fin lägenhet.

Kommer ett annat inlägg om flyttstädning en annan dag - det är lika illa det om inte värre..


Lägenhetsregistret

Under sommaren på sommarjobbet (sista veckan nu) har jag bland annat jobbat med utskick till berörda hyresgäster om lägenhetsregistret. Lägenhetsregistret är Lantmäteriets påfynd som kan jämföras med fastighetsregistet.

När du flyttar till ett hus folkbokför du dig på det huset för att visa att du bor - inget konstigt med det. Men om du flyttar till en lägenhet har du, likt om du flyttar till ett enfamiljshus, folkbokfört dig på huset. Det betyder att om ett hus har tio lägenheter är ni alla folkbokförda på samma adress. Nu har lantmäteriet därmed uppfört ett lägenhetsregister där man istället folkbokförs på sin lägenhet och inte på fastigheten. På så sätt är det lättare att hålla koll på hur många som bor i en lägenhet. I media har vissa skräckexempel förts fram där 37 stycken har varit skrivna i samma lägenhet. Med detta system hoppas man undkomma sådana här problem. (Fast vill man fuska så kommer man säkert på sätt ändå).

Mer om lägenhetsregistret.


RSS 2.0